Menü Bezárás

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön olyan hitel, melyet az ügyfél szabadon felhasználhat, a hitelösszeg bármire elkölthető. A hitelnek (a szabad felhasználású jelzáloghitellel ellentétben) nincs ingatlan fedezete. Ez esetben a hitelfelvevő csupán jövedelmét mutatja fel, ami egyben a hitel egyedüli biztosítéka. Amennyiben nem fizeti hitelét, a banknak jogában áll a bankszámlájára érkező fizetésből a törlesztőrészletnek megfelelő összeget terhelni. Átlagos futamidő 12-84 hónap és az igényelhető hitelösszeg általában 100.000-10.000.000 Ft között van.

A személyi kölcsön tipikusan egy olyan banki szolgáltatás, ami gyors elbírálású, mivel viszonylag egyszerűbb feltételek teljesítésével, akár az igénylést követő pár napon belül a Bank egy összegben folyósítja az igényelt összeget. Tehát a személyi kölcsön tulajdonképpen kézbe adott pénzt jelent a Bank által, amit az ügyfél jellemzően havi részletekben fizet vissza. Fontos elhatárolni a kölcsönszerződést a hitelszerződés fogalmától, ugyanis a kölcsönnel szemben egy hitelszerződés keretein belül a Bank egy hitelkeretet tart az ügyfél rendelkezésére, amelyből a hitelszerződésben meghatározott igény szerint hívhatja le bizonyos összeg határig a részére szükséges összeget. Ebben az esetben kölcsönzött összeg felhasználása kizárólag a szerződésben meghatározott cél elérését, megvalósítását szolgálhatja, időközben felmerült más, egyéb célra nem használható fel jellemzően.

A személyi kölcsönt jellemzően bármely magánszemély magán célú kiadásokra egyszerűen és gyorsan, fedezet bevonása nélkül igényelheti, aki a 18. életévét betöltötte és rendelkezik havi rendszeres jövedelemmel. A személyi kölcsönök esetében elviekben nem kizárt a fedezettel biztosított kölcsön, de a bevett gyakorlat fedezet nélkül igényelhető kölcsönt ért ez alatt. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön nyújtó pénzügyi intézmény a hitel felvételéhez nem kér fedezetül szolgáló ingó vagy ingatlan vagyontárgyat, vagy személyi fedezetet (tipikusan kezesség). Azonban a fedezettől elhatárolandó a biztosítékok köre, amelyet a Bank a hiteligénylés során előír. A személyi kölcsön felvételének egyik fő biztosítéka a rendszeres jövedelem, vagy az adóstárs, kezes bevonása.

A személyi kölcsönök manapság elérhetőek lakásfelújításra, gépjárművásárlásra, szabad felhasználásra, vagy akár kiválthatja vele meglévő hiteleit. A kölcsönök esetében megkülönböztetünk rövid, közepes és hosszú lejáratú futamidőket. A személyi kölcsön futamideje tipikusan 1 és 3 év közé tehető, azaz gyors lejáratú hitel. A törlesztő részleteket havi részletekben kell visszafizetni, amely a felvett összegből és a Bank által meghatározott ügyleti kamat összegéből tevődik össze. A kamat tulajdonképpen a kölcsönadott pénz használatának ellenértéke. A Bank a kamat mértékét éves szinten fejezi ki. Az ügyleti kamat nem azonos a késedelmi kamat fogalmával. A késedelmi kamat valójában egyfajta „büntetés”, amely késedelmes fizetés esetén róható ki. A késedelmi kamat megfizetésére az ügyfél abban az esetben is köteles, ha a tartozás kamatmentes.

A banki hitelek és különböző személyi kölcsönök közötti eligazodást segítik az online kalkulátorok. A személyi kölcsön kalkulátor a megadott adatok alapján és adott esetben a választott kedvezményre érvényes aktuális feltételek figyelembevételével számol. A Bank a benyújtott igényléseket egyedileg elbírálja, az ügyfélre vonatkozó egyedi kamat és THM érték, valamint az egyedi törlesztőrészlet eltérhet a feltüntetett értéktől. A személyi kölcsön kalkuláció eredménye kizárólag tájékoztatásra szolgál, és nem jelent garanciát a megjelenített feltételekkel történő kölcsönnyújtásra. forrás: hu.wikipedia.org